Мабуть, перше, що ми дізнаємося про вино, коли починаємо ним цікавитися, – це поділ на солодке і сухе. Якщо з солодким ніби все ясно, то з сухим у багатьох виникають складності. Насправді вирішальним тут є один єдиний фактор: відсутність цукру.

Будь-яке вино починається з виноградного соку, а в ньому багато натуральних цукрів. В процесі бродіння дріжджі переробляють їх в алкоголь. Якщо потрібно отримати солодке вино, бродіння зупиняють до того, як дріжджі перетворять весь цукор. Та частина, яка залишається в напої, називається залишковим цукром.

Для отримання сухого вина бродіння не переривають – щоб весь цукор перетворився на алкоголь. І спочатку беруть менш солодкі сорти винограду.

Так що сухе вино – це просто вино, в якому майже немає залишкового цукру. Воно несолодке на смак.

А ось якщо вино залишає сухість у роті, це ще не означає, що воно сухе. У ньому просто багато танінів. Ці речовини містяться у виноградній шкірці, насінні і гребенях. Чим довше шкірка та насіння в ньому вимочуються, тим більше танінів в нього потрапить і тим більш терпким буде смак готового вина.

Якщо хочете краще зрозуміти, який у таніна смак, залийте окропом чорний чай і настоюйте його довше. Уже після першого ковтка ви відчуєте специфічний гіркий присмак і сухість у роті. Запам’ятайте ці відчуття, вони допоможуть визначати танін вина.

Кріпкість теж часто вважають показником сухості, але це невірно. Сухе вино необов’язково міцніше солодкого.

Так може здатися, тому що від високого вмісту алкоголю в роті залишається те саме сухе відчуття, яке легко приписати сухому вину.

Що стосується саме слова «сухе», немає точних даних про те, звідки це взялося. Згідно з однією гіпотизою, назва з’явилася, тому що в такому вині повністю ( «насухо») сброжен цукор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.