Європейське законодавство успадкувало від французького класифікацію вин на столові і VQPRD (якісне вино, вироблене в позначеному регіоні). Виробництво «якісних вин» підлягає контролю. У Франції європейська класифікація VQPRD відповідає класифікації вин AOC (найменування контрольованого походження) і AOVDQS (найменування походження вин вищої якості). Вина з апелясьонов виробляються в чітко позначеному регіоні згідно строгим і точним правилами. Слід зазначити, що молоді виноградники не включаються до класифікації апелясьонов до досягнення ними чотирирічного віку (їх вина надто легкі).

Вчимося обирати і дегустувати вино

– Сухі вина та вина з підвищеним вмістом цукру ссылка (напівсухі, напівсолодкі і солодкі) можуть містити різну кількість цукру. Виробництво солодких вин припускає дуже стиглий, багатий цукром виноград, тільки частина якого в процесі бродіння перетворюється на спирт. Наприклад, вина Сотерну особливо багаті цукром; їх отримують з винограду, концентрація якого збільшена благородною цвіллю. Їх часто називають «Великі лікерісті вина». Відзначимо, що не слід плутати їх з «лікерними винами» технологія виробництва яких зовсім інша.

– Ігристе вино протиставляють тихому провину за простою ознакою: присутності при відкритті пляшки вуглекислого газу, що виникає у вині за рахунок вторинного бродіння. У традиційному методі, інакше званому «шампанським», освіта “шипучість” виробляється в пляшці. Якщо ж освіта “шипучість” відбувається в чані, говорять про так званий резервуарний метод, або методі Шарма. Газовані ігристі вина також виділяють газ при відкритті, але це відбувається через додавання газу. Всі шипучі вина знаходяться під тиском від одного до 2,5 бар. Вміст спирту в них повинен бути всього лише трохи вище 7%. Також існує «petillant de raisin» – «виноградна шипучка» (фр.), Вона виходить при частковому бродінні сусла. За правилами, вміст спирту в ній повинен бути вище одного відсотка.

– Лікерні вина та природничі солодкі вина отримують за рахунок додавання в них до, під час і після бродіння нейтрального або винного спирту, концентрованого виноградного сусла або їх суміші, званої «містель». Втім, цей французький термін не відображено у європейському законодавстві, яке говорить про “суслі зі свіжого винограду з доданням спирту”. Різниця в тому, що при додаванні спирту або винної горілки в виноградне сусло бродіння зупиняється.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.