Варто включити їх в раціон, коли навколо лютують респіраторні захворювання.

Перцева м’ята

Перцева м’ята

М’ята добре справляється з інфекціями – в тому числі з респіраторно-синцитіальним вірусом. До того ж вона допомагає при закладеності носа. Все це завдяки ефірним оліям рослини, в яких містяться компоненти з противірусними і протизапальними властивостями – ментол і розмаринова кислота.

Як вживати: заварити чайну ложку свіжих або сушених листків. Пити настій гарячим 1-2 рази в тиждень. Вагітним жінкам краще утриматися від такого напою.

Часник

Часник

Часник традиційно рекомендують їсти в розпал епідемій грипу. Він містить багато фенольних сполук, і тому зміцнює імунітет. Крім того, екстракт часнику лікує бородавки, викликані вірусом папіломи людини. А ще він бореться з вірусами грипу A і B, ВІЛ, вірусом простого герпесу, вірусною пневмонією і риновірусів, що викликає простуду.

Як вживати: додавати в страви свіжий часник в цілому або подрібненому вигляді або просто з’їдати по 2-3 зубчики в день перед обідом. Однак його не слід їсти людям з виразкою шлунка.

Імбир

Імбир

Дослідження показують, що екстракт імбиру ефективний проти вірусу пташиного грипу, респіраторно-синцитіального вірусу і норовірус – збудника шлункового грипу. Все це завдяки специфічним з’єднанням (гингеролу і зінгерону), які зупиняють розмноження вірусів і запобігають їх проникнення в клітини.

Як вживати: заварити шматочки кореня імбиру в окропі, остудити і пити. За бажанням додають лимон і мед. Імбир можна вживати щодня, але не більше 10 г на добу.

Кульбаба

Кульбаба

Кульбаба має безліч лікарських властивостей, в тому числі противірусний ефект. Експериментально підтверджено, що його екстракт бореться з гепатитом В, ВІЛ та грип. Крім того, фітозєднання в листі, корені і квітках кульбаби зупиняють розмноження вірусу денге, що переноситься комарами і викликає лихоманку.

Як вживати: залити склянкою окропу чайну ложку мелених коренів рослини, остудити і пити раз в день. Можна додавати і квітки, і пелюстки, але останні кілька гірчать. Не рекомендується страждаючим гастритом.

Ехінацея

Ехінацея

Ехінацея пурпурна традиційно застосовувалася корінними жителями Північної Америки для лікування ран і інфекційних хвороб. Рослина ефективна в боротьбі з герпесом та грипом, а ще має імуностимулюючу дію.

Як вживати: залийте чайну ложку сушеної ехінацеї (коренів, листя, стебел і квітів) склянкою окропу і настоюйте 20 хвилин на паровій бані. Пийте перед їжею, але не більше двох склянок на добу.

Лікарська меліса

Лікарська меліса

Мелісу в основному п’ють заради заспокоєння нервів, адже вона покращує настрій. Однак її екстракт також є джерелом ефірних масел і рослинних сполук, які протидіють вірусу пташиного грипу, герпесу, ентеровірусу і навіть ВІЛ.

Також буде цікаво:   Як отримати від кави максимум користі і задоволення

Як вживати: одну чайну ложку подрібненого свіжого листя залити окропом, настояти півгодини. Пити не більш трьох разів на день. Уникати людям з виразкою дванадцятипалої кишки або шлунка.

Материнка

Материнка орегано

В материнки (або орегано) міститься карвакрол – речовина з противірусними властивостями. Одне дослідження показало, що масло цієї рослини знижує активність Норовірусу. Також було встановлено, що материнка ефективна проти вірусу простого герпесу, ротавірусу, що викликає діарею, і респіраторно-синцитіальним вірусу. А ще вона допомагає при виразці шлунка.

Як вживати: столову ложку подрібненої трави залити склянкою кип’яченої води і нагрівати на паровій бані 15 хвилин, потім настояти півгодини. Процідити відвар і приймати по третині склянки до їди тричі на день. Не рекомендується вагітним жінкам.

Шавлія

Шавлія

У листі і стеблах шавлії міститься речовина під назвою сафіцінолід. Експериментально доведено його ефективність проти вірусу простого герпесу першого типу і навіть вірусу імунодефіциту людини, а також везікуловіруса. Шавлія допомагає при порушеннях травлення і кровообігу, бронхіту, кашлю, астмі та стенокардії, запаленнях ротової порожнини і горла.

Як вживати: залийте чайну ложку перемеленого листя шавлії склянкою окропу, настоюйте 15 хвилин і пийте раз на добу. Не рекомендується вагітним і годуючим жінкам.

Женьшень

Женьшень популярний в китайській медицині, де їм лікують хвороби кровоносної системи і мозку. Ще він успішно застосовується в боротьбі з вірусами. У дослідженнях екстракт корейського червоного женьшеню ефективно впливав на респіраторно-синцитіальний вірус людини, віруси герпесу і гепатит А. А рослини, що містяться в сполуки гінсенозіди борються проти гепатиту В, норовірусу і вірусу Коксакі, що викликає менінгоенцефаліт.

Як вживати: сам по собі женьшень на смак специфічний, тому краще пити його з чорним чаєм в пропорції 1:10. Залийте мелений корінь і заварку гарячою водою, але не окропом, настоюйте півгодини. Приймайте по одній столовій ложці перед їжею тричі на день, але не більше 30 днів поспіль. Потім зробіть місячну перерву.

Розмарин

Розмарин

Лікарськими властивостями розмарин зобов’язаний урсоловій і олеаноловій кислотам. Вони допомагають проти вірусів герпесу, ВІЛ і грипу. Також екстракт розмарину продемонстрував ефективність в боротьбі з вірусом гепатиту А, що вражає печінку.

Як вживати: візьміть по чайній ложці подрібненого листя розмарину і чорного чаю, змішайте, залийте літром гарячої води і настоюйте півгодини. Приймайте не більш 1-2 склянок на день.