Що може бути краще, холодним зимовим вечором, ніж келих зігріваючого напою в компанії друзів? Глінтвейн – традиційний зимовий зігріваючий напій. Робиться він на основі вина, алкоголь сам по собі має зігрівальні властивості, а якщо його підігріти, то зігріваючий ефект значно збільшитися.

Щоб порадувати себе і своїх друзів цим приємним напоєм, не обов’язково вирушати в кафе. Можна зробити глінтвейн в домашніх умовах. Вам знадобитися лише трохи часу і зусиль, і ви зможете насолодитися цим чудовим напоєм. А наші рецепти і рекомендації допоможуть вам в цьому.

Основу глінтвейну становить вино. Крім того, для додання напою смаку і аромату, додаються різні складові. Це, як правило, кориця, мед, імбир, цитрусові. Крім смакових якостей, ці інгредієнти мають і певні корисні властивості. Наприклад, імбир – противірусний засіб і потужний спалювач жиру, кориця має антимікробні властивості, а цитрусові корисні для зміцнення імунітету, так як багаті вітаміном С.

Рекомендації з приготування глінтвейну в домашніх умовах

Щоб правильно приготувати глінтвейн в домашніх умовах, необхідно врахувати кілька важливих моментів. В іншому випадку, ви можете не отримати бажаного результату і замість приємного зігріваючого напою, у вас вийде прісне кип’ячене вино.

  • Найголовніше правило – ні в якому разі не дати вину закипіти. Нагрівайте вино при температурі 70 градусів. Це максимальна допустима температура. Але так як самостійно визначити температуру досить складно, орієнтуйтеся на свої відчуття.
  • Після того як вино доведено до потрібної температури, йому необхідно настоятися. Накрийте ємність, в якій нагрівали кришкою, і залиште на 10 – 15 хвилин.
  • Вибір вина. Для приготування глінтвейну в домашніх умовах добре підходить червоне вино. Сухе або напівсухе червоне вино – ідеальна основа для глінтвейну. Біле вино не підходить, так як його «кислинка» при нагріванні стане особливо помітною.
  • Всі спеції, використовувані для приготування глінтвейну повинні бути не меленими. Це необхідно щоб глінтвейн не вдався каламутним і не утворився неприємний осад.
  • Якщо ви робите глінтвейн з додаванням води, обов’язково її прокип’ятіть. Вливати слід вино в воду, а не навпаки. Вливайте вино поступово, по краю каструлі.
  • Якщо ви вирішили додати в глінтвейн цитрусові, то спочатку зніміть з них шкірку.
  • Для дітей, або для тих, хто не вживає алкоголь, можна зробити безалкогольний глінтвейн з виноградного соку.
  • Готуйте глінтвейн невеликими порціями, які можна швидко вжити. Цей напій не можна нагрівати кілька разів. Від цього він втрачає свій смак і аромат.
  • Глінтвейн прийнято наливати в керамічний посуд з товстими стінками. Кераміка довше зберігає тепло напою. Через брак керамічного посуду, можна налити глінтвейн в високі прозорі келихи.

При приготуванні глінтвейну важливо дотримуватися чіткої послідовності. Це допоможе домогтися потрібного результату.

Спочатку, необхідно закип’ятити воду, разом зі спеціями. В якості спецій ви можете використовувати гвоздику, коріандр, корицю, імбир, мускатний горіх. Коли вода прокипить протягом п’яти хвилин, додайте вино. Наливайте його обережно, повільно, по краю каструлі, в якій кип’ятиться вода. В самому кінці додайте фрукти. Після цього, постійно помішуючи, нагрівайте суміш на повільному вогні до готовності. Як тільки глінтвейн нагріється, відразу знімайте його з вогню і розливайте по гуртках або келихах, проціджуючи через сито.

Також буде цікаво:   Москітні сітки на вікна

Рецепти глінтвейну

Домашній глінтвейн

  • пляшка червоного вина 0,75 мл.
  • апельсин 1 шт.
  • лимон 1 шт.
  • волоські горіхи 4-5 шт.
  • цукор 3 ст. л.
  • щіпка імбиру

Вилити вино в каструльку і поставити на вогонь. Фрукти розрізати навпіл і вичавити в вино сік. Додати цукор і волоські горіхи, розігрівати на вогні. Ні в якому разі не доводьте до кипіння. Коли глінтвейн буде готовий зняти його з вогню і дати хвилин 10 настоятися. Розлити в келихи і зверху покласти щіпку імбиру.

Глінтвейн червоний

  • вода 0,4 л.
  • пляшка червоного вина 0,75 мл.
  • лимонна кірка 1 шт.
  • гвоздика 2 шт.
  • цукор 125 г.
  • кориця 1 кус.

У каструлю налити 0,4 л води, покласти 2 шт. гвоздики, 1 шматочок кориці, дрібно порізану лимонну кірку, 125 г цукру і кип’ятити 1-2 хвилини, процідити. Потім долити 0,75 л червоного столового вина, ще раз підігріти до 70 градусів (не кип’ятити!). У готовий напій можна влити чарку коньяку – для аромату.

Глінтвейн білий

  • вода півсклянки.
  • пляшка білого вина 0,75 мл.
  • апельсин (лимон) 1 шт.
  • гвоздика 2 шт.
  • цукор 100 г.
  • кориця 3 кус.

У каструлю налити півсклянки води, додати 100 г цукру, 2 шт. гвоздики, 3 шматочки кориці, один апельсин або лимон, розрізані на тонкі кружальця, довести суміш до кипіння, процідити. Додати 0,75 л білого сухого або яблучного вина, підігріти до 70 градусів. Так само як червоний, білий глінтвейн п’ють гарячим.

Мокко-глінтвейн

  • натуральна кава 2 чашки.
  • червоне вино 0,5 л.
  • цукор 150 г.
  • коньяк 3 чарки.

Підігріти в каструлі (до 70 гр.) 2 чашки міцної натуральної кави, півлітра червоного столового вина, 150 г цукру і 3 чарки коньяку. Подавати гарячим.

Глінтвейн з жовтком

  • біле вино 1 л.
  • гвоздика 1-4 шт.
  • вода 1/4.
  • жовток 2 шт.

Закип’ятити 1 л столового білого вина з 1-4 шт. гвоздики і 1/4 води. Розтерти до білого кольору 2 жовтки з 4 ложками цукру в більшій каструлі, поставити отриману масу на маленький вогонь і дуже тонкою цівкою при енергійному помішуванні влити в неї гаряче вино. Не доводячи суміш до кипіння, збивати жовтки з вином до утворення піни. Такий глінтвейн зазвичай прийнято подавати з бісквітами.

Глінтвейн фруктовий

  • яблучний сік 550 г.
  • лимонна цедра.
  • кагор 300 г.

Змішати яблучний сік (550 г), лимонну цедру (за смаком), солодкий кагор (300 г) і довести до кипіння.

Глінтвейн Тюлень

  • дрібних родзинок без кісточок 1 ст. л.
  • світлий ром 40 мл.
  • цукор 1 ст. л.
  • біле вино 50 мл.
  • лимонна цедра 1 кус.
  • мелена кориця 1 щіпка

У склянку покладіть родзинки і полийте ромом, дайте родзинкам розбухнути. Розігрійте цукор, біле вино, лимонну цедру і корицю, не доводьте до кипіння, потім перелийте в склянку.