Як приготувати паровий омлет в мультиварці, пароварці, на водяній бані? У чому особливості кожного способу? Розглянемо тонкощі запікання яєць на пару, а також рецепти корисних м’ясних і овочевих омлетів для дитячого та дорослого харчування.

Паровий омлет – блюдо, рекомендоване для дитячого і дієтичного харчування. Його часто використовують при годуванні дітей від одного року, а також в раціоні людей з хронічними хворобами шлунково-кишкового тракту – панкреатит, гастрит, виразка шлунка. Саме в омлеті, приготованому на пару, максимально зберігаються всі корисні речовини страви з яєць – вітаміни групи В, А, D, Е, лютеїн, лізин, аргінін, аспарагінова, фолієва кислота та інші.

У паровому продукті відсутні канцерогени, шлаки, велика кількість холестерину і калорій, завдяки чому страва підходить для профілактики ожиріння, передчасного старіння і захворювань серцево-судинної системи людей старше 45 років. Будучи основою правильного харчування, омлет часто присутній в складі білкових дієт для схуднення.

Тонкощі приготування

  • Молоко можна замінити курячим бульйоном або кип’яченою водою. Це найбільш актуально для людей, які страждають непереносимістю молочного білка.
  • Додавайте приправи в блюдо вже в тарілці. Якщо рясно обсипати омлет спеціями перед приготуванням, гаряча пара нейтралізує їх більшу частину, що призведе до втрати його смакових якостей.
  • Для суворої дієти готуйте білковий омлет. Блюдо зі збитих білків забезпечить більш щадний прийом їжі в активній фазі дієти для схуднення і при гострому панкреатиті.
  • При запіканні в пароварці контролюйте рівень рідини. В агрегаті без індикатора рівня води перевіряти її наявність необхідно кожні двадцять хвилин. Це ж рекомендується робити при приготуванні страви на водяній бані.

Калорійність парового омлету – 136 ккал, завдяки чому дієтологи рекомендують включити страви в раціон тих людей, які худнуть в якості ранкового і денного прийому їжі.

В пароварці

Класичний рецепт

Рецепт омлету в пароварці можна назвати класичним: саме в ній традиційно готують легкий і повітряний омлет на пару. У дієтичне блюдо не прийнято включати смажену ковбасу, шинку і гострий сир, однак нежирний сир і пропарена морква будуть доречні. При приготуванні яєчні в пароварці виключіть з рецепта молоко.

Вам знадобляться:

  • яйця – 3 штуки;
  • молоко – півсклянки;
  • вершкове масло – чайна ложка;
  • сіль.

Приготування:

  1. Перемішайте яйця з сіллю і молоком.
  2. Влийте суміш у змащену маслом чашу і, опустивши в агрегат, запікайте двадцять хвилин.

Як приготувати паровий омлет без пароварки? Організуйте водяну баню: в ємність з товстим дном налийте води (до половини) і, помістивши в неї чашу з яєчною масою, кип’ятіть на повільному вогні 25-35 хвилин із закритою кришкою. Форму для омлету краще взяти металеву і попередньо змастити маслом. Важливо: дно чаші має торкатися поверхні води, а не тонути в ній.

Омлет на пару без пароварки виходить пишним і ніжним за рахунок рівномірного нагрівання страви, а завдяки впливу низьких температур (не більше 100°С) всі корисні речовини збережуть свої властивості.

Приготувати паровий омлет легко за допомогою поліетиленового пакета: вилийте в нього омлетну суміш і, ретельно зав’язавши, відправте в каструлю з киплячою водою. Варіть омлет на повільному вогні 15 хвилин, після чого розріжте пакет і подавайте блюдо до столу.

Рекомендуємо прочитати:

З м’ясом

Рецепт парового омлету з м’ясом не забороняє доповнити пропущеним через м’ясорубку або дрібно подрібненою цибулею і сухарями. Без втрати смакових якостей страви яловичина може бути замінена відвареною курячою грудкою або нежирною свининою.

Також буде цікаво:   15 способів впоратися із залежністю від цукру

Вам знадобляться:

  • яйця – 4 штуки;
  • яловичина – 200 г;
  • молоко – півсклянки;
  • вершкове масло – чайна ложка;
  • спеції, сіль.

Приготування:

  1. М’ясо відваріть і подрібніть в блендері.
  2. Змішайте спеції, сіль, яйця, молоко.
  3. Третю частину омлетної суміші вилийте в чашу пароварки і запікайте 10 хвилин до застигання.
  4. Ще одну третину суміші змішайте з м’ясом і влийте до першого шару. Готуйте ще 10 хвилин.
  5. Вилийте суміш поверх маси і запікайте ще 10 хвилин до готовності. Омлет готовий до подачі.

У підсумку виходить ситний і делікатний для шлунка листковий омлет з м’ясом, який цілком можна подати на обід в якості другої страви. Якщо часу в обріз, всі інгредієнти можна змішати і запікати одним шаром – буде апетитно, але менш вишукано. Щоб приготувати омлет на пару в мультиварці, скористайтеся режимом «Випічка» або «Мультиповар» з часом приготування, зазначеному в рецепті.

В мультиварці

Завдяки режиму «Пар», паровий омлет в мультиварці виходить не менш повітряним і смачним, ніж на водяній бані. Для приготування потрібні продукти, форма (за розміром менше, ніж чаша агрегату), а також решітка для запікання на пару. Форма може бути металевою, керамічною, пластиковою або склянною. Накривати кришкою її під час готування не потрібно. Щоб приготувати білковий омлет на пару в мультиварці, яєць потрібно в 2 рази більше: білки відокремити від жовтків і, збивши з молочним продуктом (кефіром, вершками, молоком), готуйте аналогічним рецептом.

Вам знадобляться:

  • яйця – 3 штуки;
  • сіль – щіпка;
  • молоко – півсклянки;
  • помідор – 1 штука;
  • вершкове масло – 1 чайна ложка.

Приготування:

  1. Помідор поріжте невеликими кубиками.
  2. Яйця з сіллю і молоком доведіть до однорідності. Додайте помідор і знову розмішайте.
  3. Змастіть форму тонким шаром вершкового масла.
  4. У чашу мультиварки влийте склянку води, поставте всередину решітку і форму з омлетною сумішшю.
  5. Запікайте в режимі «Пар» 20 хвилин. Після охолодження форми, переверніть її верх дном і легко витрясіть і викладіть омлет на тарілку.

Якщо блюдо здасться вам занадто блідим, прикрасьте його зеленим горошком і свіжою зеленню. Також в дієтичний омлет в мультиварці можна додати овочі, гриби і відварне м’ясо. При відсутності режиму «Пар» в мультиварці можна замінити режимом «Гасіння» або «Випічка» з аналогічним часом готування.

Щоб приготувати яєчню на пару в мультиварці, вбийте яйця в форму, посоліть і, не змішуючи їх один з одним, відправте в агрегат на 7-10 хвилин.

Тепер ви знаєте, як приготувати омлет на пару – можна скористатися і пароваркою, і мультиваркою, і водяною банею – в будь-якому випадку блюдо буде апетитним, ніжним і дієтичним. Взявши на замітку рецепти страв на пару, завжди легко нагодувати сім’ю корисно і смачно.