Кілька років тому професор Сатчідананда Панда з всесвітньо відомого Інституту Солка в Каліфорнії довів, що миші, яких годували жирною їжею о 8:00, були здоровіші і стрункіші, ніж миші, які їли ту ж їжу, але коли забажають. У пізніх дослідженнях вчені розтягували «голодні» періоди c 12 до 15 годин. І знову виявили, що миші, які харчувалися о 12:00, були більш здоровими і худими, ніж їх побратими, які вживали ту ж кількість їжі, але в будь-який час.
Але чи буде час прийому їжі впливати на здоров’я людей? Щоб перевірити здогади, передача BBC Trust Me I’m a Doctor запросила 16 добровольців для участі в 10-тижневому дослідженні, яке проводив доктор Джонатан Джонстон в Університеті Суррея.

На початку дослідження у добровольців зміряли кількість жиру, рівень цукру в крові, рівень ліпідів (жирів) в крові і рівень холестерину. Потім їх випадковим чином розділили на дві команди: «червоних» і «синіх».

«Сині» повинні були харчуватися як завжди. А «червоних» вчені попросили дотримуватися звичної дієти, але пересунути сніданок на 1,5 години пізніше, а вечеря – на 1,5 години раніше. Це означає, що 3 додаткових години на добу вони не їли. Кожен вів щоденник харчування і сну, щоб гарантувати, що вони їли таку ж кількість їжі, як зазвичай.

Безліч досліджень доводять, що тривалі періоди без їжі позитивно впливають на організм. До того ж організм по-різному справляється з калоріями в різний час доби. Як запевнює Джонстон, найгірший час для вживання цукру і жиру – пізня ніч, коли рівні цих речовин в крові і так високі.

Ведучий передачі Trust Me I’m a Doctor Кріс Ван Тюллекен провів досвід на собі: здав аналіз крові вранці, потім поснідав у 10 ранку яйцями з сосисками і беконом. Відразу після їжі у нього знову взяли кров на аналіз і протягом декількох годин брали кров кожні півгодини.

Після 12 годин, в 22:00, Кріс повечеряв таким же набором продуктів, який з’їв на сніданок. І знову протягом кількох годин у нього брали кров кожні півгодини, перш ніж він відправився в ліжко.

Аналізи крові показали, що після сніданку рівень цукру в крові досить швидко повернувся до норми, рівень жирів у крові почав падати приблизно через 3 години. Увечері після такої ж їжі рівень цукру в крові залишався високим тривалий час, а рівень жирів продовжував рости навіть через 4 години після прийому їжі.

Так що Джонстон правий, нашому організму не подобається, коли ми багато їмо на ніч. Опівнічні закуски гірше впливають на наше тіло, ніж їжа, з’їдена на початку дня. Так що варто дотримуватися прислів’я: снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак. Якщо хочете з’їсти щось жирне і смажене, з’їжте це вранці.

Також буде цікаво:   Як приготувати соковиту і ароматну морква по-корейськи

Повернемося до головного досвіду: що сталося з випробуваними, які протягом 10 тижнів брали участь в експерименті?

Виявилося, що добровольці з «червоної» групи, які снідали пізніше, а вечеряли раніше, в середньому втратили більше жиру. Аналізи крові показали істотне зниження рівня цукру і холестерину в порівнянні з результатами групи «синіх», які харчувалися як звичайно.

Можливо, у вас не вийде збільшити тимчасові проміжки між прийомами їжі. Це не завжди сумісно з робочим і особистим графіком. Але що ви точно можете зробити, так це уникати харчування в ночі.