Всім відомо, що вся наша їжа є комбінацією трьох основних поживних речовин – білків, жирів і вуглеводів. Цей мікс приправляється різноманітними вітамінами і мікроелементами. Але це лише дуже поверхневий погляд на суть нашого раціону.

Білки, вони ж протеїни – це складні високомолекулярні сполуки, їх існує велика кількість. А особливими кожен тип білка робить набір амінокислот.

Три типи амінокислот

Всього амінокислот відомо близько ста п’ятдесяти, але в живих білках присутній тільки двадцять з них. Кожна амінокислота відповідає за свою сферу в організмі – за щільність м’язових тканин, за сухожилля, волосся, кров і так далі.

Людський організм здатний синтезувати самостійно 12 видів амінокислот, а ось решту потрібно отримати з їжі, причому з білків тваринного походження. Синтезовані в організмі амінокислоти становлять тип, який називають замінними.

Є ще умовно замінні амінокислоти. Їх всього чотири. Аргінін відповідає за розвиток печінки і зростання м’язів. Гістидин також сприяє росту м’язів, а також відповідальний за синтез червоних і білих клітин крові. Тирозин бореться з втомою і бере участь в синтезі гормонів щитовидки. Цистин протистоїть запаленням і сприяє виробленню колагену, що є основою сполучних тканин організму.

Найбільш проблемною частиною нашого меню є незамінні амінокислоти. Їх всього дев’ять. І максимальних набір незамінних амінокислот організм може отримати, тільки харчуючись тваринними білками. Можна купувати готові амінокислоти для бодібілдерів, які виробляють з різними смаками, або нейтральні. Детальніше різновиди готових амінокислотних коктейлів можна переглянути за посиланням https://waysport.com.ua/product-category/aminokisloty/.

За що у відповіді незамінні

Чим вище фізичні навантаження, які переносить організм, тим більша кількість білка – і незамінних амінокислот – йому знадобиться.

  • Триптофан. Ця амінокислота бере участь в синтезі серотоніну – гормону гарного настрою. А найбільше триптофану можна знайти в сирі, в меншій кількості – в квасолі і моркви.
  • Лейцин відповідає за ріст тканин, особливо м’язів. Кращим джерелом цієї амінокислоти є яловичина. Для вегетаріанців альтернативою виступає гречка, або горох.
  • Ізолейцин синтезує м’язи і гемоглобін. Найпростіше отримати його з курятини, а прихильники вегетаріанства знайдуть iзолейцин в горосі, або житньому хлібі.
  • Валін відповідає за обмін речовин і відновлення організму після ран і хвороб. Добову дозу валина можна отримати з 300 г яловичини, або 800 г макаронних виробів.
  • Треонін зміцнює імунітет і відповідає за роботу печінки. Добову норму цієї амінокислоти можна отримати, з’ївши 300 г тріски, або 3 кг картоплі.
  • Лізин допомагає засвоювати кальцій і азот. Найбільше цієї амінокислоти в яловичині. Альтернатива – вівсянка і горох.
  • Метіонін захищає судини від холестеринових бляшок. З’ївши 300 г курки, або 1,8 кг гороху, ви отримаєте добову норму цієї амінокислоти.
  • Фенілаланін бере участь в синтезі нейромедіаторів, тобто сприяє поліпшенню пам’яті. Крім м’яса і морепродуктів цю амінокислоту можна знайти в перлової крупі, горосі і горіхах.
  • Аргінін зміцнює імунітет і репродуктивну систему. Цю важливу амінокислоту ми отримуємо з м’яса, молочного білка, а також з горіхів, цільного зерна і інших насіння.
Також буде цікаво:   Закал-біг: як і коли починати