Легендарна франшиза не тільки розважає, а й допомагає повірити в себе та інакше поглянути на світ.

Картина, що вийшла 1999 року, перевернула кінематограф. Режисери зняли захоплюючий фантастичний бойовик, але наповнили його глибоким змістом та посиланнями до філософських творів.

За сюжетом головний герой Нео дізнається, що все довкола — комп’ютерна симуляція. А насправді влада давно захопила машини, які використовують людей для вироблення енергії. Разом із Морфеусом та Трініті герой намагається звільнити людство, адже Нео — вибраний, який має змінити хід історії.

Незважаючи на фантастичний сюжет, у «Матриці» порушують безліч тем, актуальних для нашого світу. Тому картину можна сприймати не лише як розважальний блокбастер, а й як збірку важливих життєвих уроків, які будуть корисні для кожного.

Цінуйте свободу та істину більше комфорту

Одна з найсильніших сцен початкового фільму – момент, коли Нео має вибрати синю чи червону пігулку. Перша допоможе забути про те, що відбувається, і дозволить і далі жити в ілюзії. Друга покаже герою, що насправді відбувається у світі.

По суті Нео стикається з вибором між комфортом і свободою. І він віддає перевагу останньому. При цьому більшість оточуючих цілком влаштовує життя в ілюзії: істина може бути страшною і навіть жорстокою, а вигаданий світ дуже зручний. Слабкі люди на зразок лиходія Сайфера і зовсім готові піти на зраду, щоб повернутися до більш звичних умов.

Але лише звільнившись і вийшовши із зони комфорту, людина отримує можливість щось змінити. Без таких людей як Нео та Морфеус розвиток неможливий. І іноді варто пожертвувати становищем заради руху вперед.

Не бійтеся змінити свою думку, якщо дізнаєтесь щось нове

У фіналі першого фільму Нео дізнається, що він все ж таки Вибраний, хоча віщунка Піфія говорила протилежне. Але у продовженнях герой відкриває собі нові факти.

Архітектор Матриці розповідає, що поява Вибраного – ще один спосіб контролю людства з боку машин. Його визволення допомагає уникати збоїв у програмі. А у фіналі Нео, який весь час бився зі зловісним агентом Смітом, зовсім розуміє, що іноді єдиний спосіб перемогти — здатися.

Виходить, що істина, яка відкрилася одного разу, може виявитися лише черговим етапом розвитку. Набуваючи нових знань, людина змінюється та коригує своє ставлення до людей, їх вчинків та інших складових життя.

Використовуйте прогрес на благо

Може здатися, що картина присвячена боротьбі з машинами. Але не слід забувати, що спочатку штучний інтелект винайшли самі люди, щоб полегшити своє життя.

А ще важливіше, що мешканці Зіона, які вирвалися з Матриці, теж створюють всілякі технології, щоб отримувати світло і тепло. Та й для війни з машинами вони використовують свої винаходи.

Виходить, що ті самі речі можуть приносити як благо, так і руйнування. Питання лише в тому, до яких рук вони потрапляють.

Усвідомте, що світ – те, як ви його сприймаєте

Дивний хлопчик каже Нео: «Ложки немає». Можливо, це одна із головних фраз за весь фільм. «Матриця» розповідає, що весь світ ілюзорний, важливо лише як людина його сприймає. Різниця лише в тому, що в картині Вачовські обман нав’язують машини, а в звичайному житті кожен сам створює свою реальність.

Також буде цікаво:   Сонячні затемнення в Україні до 2100 року

Саме тому дитина повідомляє, що не потрібно намагатися зігнути ложку. Краще просто скоригувати своє сприйняття. Людина не може дійсно змінити навколишній світ, але вона здатна побачити його іншим. Наприклад, помічати більше можливостей, а не перешкод. Або шукати в оточуючих позитивні, а не негативні риси.

Вірте в себе та свою мету

Морфеус не сумнівався, що знайде Вибраного. Заради своїх переконань він був готовий пожертвувати собою та навіть ризикнути існуванням усього вільного світу. І у результаті ця віра допомогла героям перемогти.

Також готуючи Нео до першого стрибка з однієї будівлі на іншу, Морфеус каже, що обмежень насправді немає, треба лише повірити у себе. Коли герой це повністю усвідомлює, він розуміє, що може навіть боротися з агентами, не поступаючись їм у швидкості.

Часто, щоб щось зробити, треба лише припустити саму можливість цього. І тоді відкриється, що насправді перешкод не існує.

Не кидайте справу, якщо з першого разу щось не виходить

Згаданий стрибок пройшов для Нео не дуже вдало. Всередині польоту він злякався і впав на землю. На щастя, дія відбувалася у симуляції, і герой відбувся легкими забоями. Після цього Сайфер сказав мудру фразу: «Усі ми падали вперше».

Будь-яка людина, навіть найталановитіша, спочатку помиляється. Дитина неодноразово вдаряється, коли вчиться ходити. Та й кожен дорослий, котрий береться за щось нове, часто набиває шишки. Допомагає лише досвід та практика. І, як сказано вище, віра у себе.

Знаходьте час на навчання новому

У світі «Матриці» люди, що звільнилися, здатні завантажувати собі в голову будь-які вміння: від знання східних єдиноборств до управління гелікоптером. Але все одно під час першого спарингу Нео і Морфеуса решта вражається, наскільки швидко вчиться новачок.

На жаль чи на щастя, у нашому світі швидкісне навчання — скоріше міф. Тому навіть маючи фотографічну пам’ять або вроджену фізичну силу, спробуйте освоювати щось нове і розвивати старі навички. І лише тоді вміння стануть справді унікальними.

Боріться з темними сторонами своєї натури

З другого фільму головним супротивником Нео стає агент Сміт. І Піфія якось каже Нео, що лиходій — його відбиток. Сили Сміта зростають паралельно з уміннями Нео. Ось тільки той спрямовує свої здібності захоплення влади, а не звільнення інших.

Так само кожній людині періодично доводиться боротися зі своїми негативними сторонами чи схильностями. Вроджена організованість може перерости в неадекватний контроль, а вміння легко ставитися до всього – у байдужість. Тому головна битва дуже часто відбувається усередині людини. І варто, як Нео, ухилятися від негативних проявів свого характеру.