У наступні два роки світ може стикнутися із новими рекордними показниками середньої температури через погодне явище Ель-Ніньо, пише Reuters із посиланням на заяву кліматологів програми Copernicus Європейського космічного агентства.

Кліматичні моделі вказують на те, що трирічний феномен Ла-Нінья в Тихому океані, який дещо знижує глобальну температуру, завершується. Натомість у 2023 світ відчує повернення протилежного явища – Ель-Ніньо.

Під час Ель-Ніньо вітри, що дмуть на захід уздовж екватора, сповільнюються, і маси теплої води переміщуються на схід, створюючи високу температуру на поверхні океану.

«Ель-Ніньо зазвичай призводить до рекордних температур на глобальному рівні. Чи станеться це в 2023 чи 2024 роках, ще невідомо, але, це більш ніж імовірно», – відзначила команда Copernicus.

Найспекотнішим роком від початку спостережень наразі вважають 2016 рік, який збігся з сильним Ель-Ніньо. Водночас глобальна зміна клімату викликає екстремальні температури навіть у роки, коли цього явища не спостерігають.

Останні вісім років стали вісьмома найспекотнішими за всю історію спостережень, що свідчить про довгострокову тенденцію до потепління, спричинену викидами парникових газів, відзначають кліматологи.

«Якщо Ель-Ніньо все-таки розвинеться, є високі шанси, що 2023 рік буде ще спекотнішим, ніж 2016-й, враховуючи, що світ продовжує нагріватися, бо люди продовжують спалювати викопне паливо», – прокоментувала тенденцію професорка Grantham Research Institute Фрідеріке Отто.

Середня глобальна температура у світі наразі на 1,2 °C вища, ніж у доіндустріальний період, свідчать дані Copernicus.

Також буде цікаво:   Мандрівники вибрали найкращі музеї світу