Часто харчування позначається на самих різних аспектах життя і здоров’ї. Згідно з дослідженням американських вчених, вживання деяких продуктів здатне знизити ризик старечої деменції. Для цього вони проаналізували дані 1 787 добровольців у віці від 46 до 77 років.
Всі вони пройшли тест на рухливий інтелект (ТДВ) в проміжку з 2006 по 2010 рік. Він дозволяє оцінити пам’ять і здатність впізнавати нову інформацію. Далі повторні тести проводилися в 2012-2013 і в 2015-2016 роках, що дозволило отримати дані за 10-річний період. Також всі учасники повідомляли детальну інформацію про своє харчування. Враховувалися 49 видів їжі і напоїв, включаючи фрукти, овочі, м’ясо, молочні продукти, а також алкогольні напої на зразок вина, пива і сидру.
Зіставляючи дані про харчування і результати ТДВ, автори зазначили, що люди, які їли сир щодня, показували значно більш високі результати в тестах з плином часу – сир в цьому відношенні виявився кориснішим, ніж будь-які інші продукти харчування.
Дослідники відзначили, що цей ефект не поширюється на людей, у яких в родині були випадки хвороби Альцгеймера, тому шматочок сиру в день буде корисний тільки людям без генетичної схильності до цього захворювання.
Хоча точного пояснення цьому феномену поки немає, вважається, що справа може бути у високому вмісті кальцію, вітаміну B12 і деяких видах лактопептідів, які можуть благотворно впливати на пізнавальні здібності у літніх людей. Також бактерії з деяких типів сирів здатні змінювати мікробіом кишечника, який, як відомо, взаємодіє з мозком і впливає як на настрій, так і на пізнання.
Автори дослідження також прийшли до висновку, що вживання невеликої кількості червоного вина щодня допомагає знизити ризик зниження когнітивних здібностей. І, на відміну від сиру, вино виявилося більш ефективним для людей з хворобою Альцгеймера в анамнезі, ніж для тих, у кого в родині цього захворювання не було.
Хоча дослідники припускають, що це може бути пов’язано з протизапальними сполуками, які присутні в червоному вині, вони також посилаються на інше дослідження, яке пов’язує щоденне споживання пива з більш високим ризиком деменції, припускаючи, що різні види алкоголю мають різний ефект на когнітивні здібності.
Подальший погляд на дані показав, що вживання баранини раз в тиждень імовірно знижує ризик когнітивних порушень в більш пізньому віці, хоча інші види червоного м’яса не показали схожого ефекту. Також було встановлено, що надлишок солі в раціоні є серйозним фактором розвитку деменції, але тільки у людей з хворобою Альцгеймера в сім’ї.
Автор дослідження Брендон Клінедінст зазначив, що «в залежності від генетичних факторів деякі люди здаються більш захищеними від хвороби Альцгеймера, в той час як інші, мабуть, піддаються більшому ризику. Проте я вважаю, що правильний вибір продуктів харчування може запобігти хворобі і зниження когнітивних функцій в цілому».