У разі вимкнення електроенергії охолоджені або заморожені продукти можуть стати небезпечними для вживання, кажуть у Центрі громадського здоров’я.

Температура в холодильнику має бути на рівні 4°С або нижче, у морозильній камері – 0°С або нижче, нагадують фахівці.

ЩО РОБИТИ В РАЗІ ВІДКЛЮЧЕННЯ ЕЛЕКТИКИ

У ЦГЗ радять заморозити контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру їжі на рівні 4°С або нижче, якщо доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості також варто придбати сухий або блоковий лід.

Після відключення електрики продукти залишатимуться безпечними в холодильнику до чотирьох годин, у повній морозилці – до 48 годин, у напівпорожній морозилці – до 24 годин.

Якщо електроенергію відключили на довше як чотири годин, варто помістити підготовлений лід до продуктів у холодильник.

ЯКУ ЇЖУ МОЖНА ЗАМОРОЗИТИ ПОВТОРНО

Якщо температура продуктів у холодильнику піднялася вище 4°С, доведеться викинути їжу. Температуру можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.

Повторно заморозити або приготувати можна продукти, які все ще містять льодові кристали або зберігають температуру нижче 4°С.

Продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти і їхні залишки) за чотири години без електроенергії або джерела холоду потрібно викидати, кажуть у ЦГЗ.

Також фахівці наголошують, що їжу ніколи не варто пробувати на смак, якщо виникають сумніви щодо її безпечності.

Також буде цікаво:   Що лікує невролог?