Студенти Української академії лідерства створили онлайн-ресторан зі стравами часів Голодомору 1932-1933 років. Про це повідомляється на сайті проекту «Непораховані».
Розробники назвали портал «першим онлайн-рестораном пам’яті». За допомогою проекту вони хочуть вшанувати пам’ять жертв трагедії.
Зокрема, на сайті можна побачити фото затерухі з кори дерев, паляниці з лободи і хлібців з соломи. При цьому до опису кожного блюда додаються відео зі спогадами українців з різних регіонів, які пережили Голодомор. Також історіями поділилися їхні родичі.
Меню онлайн-ресторану пам’яті:
- Трав’яники – випечений хлібець з натертої трави, замішаний на гарячій воді з додаванням насіння льону.
- Затеруха – запечене тісто з борошна, кори берези і води.
- Палянички – випечені подрібнені картопляні відходи з залишками зерен, замішані на гарячій воді.
- Хлібці – запечена кришена солома разом з просяною і гречаною половою, макухою з конопляного насіння, товчена в ступі.
- Суп “бур’ян” – зварений качан кукурудзи і трава.
- Товченики – перетерті з сіллю дрібна рибка запечена в чавунах.
- Буряк – запечений буряк і молоде листя буряків.
- Хліб – тісто з перетертої кори з жменькою висівок і листям лободи.
- Коржик – перетерта в борошно кора дуба, подрібнені коріння очерету і лободи.