Нове дослідження виявило, що м’ясоїди мають кращі показники психологічного здоров’я. Дослідження опубліковане у журналі Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Вчені прийшли до висновків, що вегетаріанці і вегани більш схильні до депресії, тривоги та інших психологічних розладів.

Команда проаналізувала 18 досліджень про взаємозв’язок між споживанням м’яса і психологічним здоров’ям (яке було звужене до депресії, тривоги, свідомого завдання собі шкоди, сприйняття стресу і якості життя). У дослідженнях взяли участь 149 559 м’ясоїдів і 8 584 людей, які відмовились від споживання м’яса, з Європи, Азії, Північної Америки та Океанії.

Дослідники виявили, що ті, хто утримувався від споживання м’яса, мали вищі показники або ризик депресії, тривоги і свідомого завдання собі шкоди. Менш зрозуміло, як споживання м’яса пов’язане зі сприйняттям стресу і якістю життя.

Однак, причинно-наслідковий зв’язок між відмовою від м’яса і психологічним здоров’ям все ще незрозумілий. 

«Кореляція не припускає причинно-наслідковий зв’язок, і ми наводимо кілька пояснень наших результатів. Наприклад, люди, які мають психічні захворювання, можуть змінити свою дієту як форму самолікування; веганські і вегетаріанські дієти можуть призвести до дефіциту поживних речовин, що збільшує ризик психічних захворювань; багато людей з харчовими розладами використовують веганство і вегетаріанство як «прикриття», щоб приховати свою хворобу; і люди, чутливі до страждань тварин, можуть стати вегетаріанцями і впасти в депресію або тривожність», — пояснила одна з авторок дослідження Урска Доберсек з Університету Південної Індіани.

Добереск зауважує, що залишається два питання, які необхідно вирішити: чому деякі вегани і вегетаріанці повертаються до м’яса, і чи зміна в раціоні відбувається до або після того, як проявляються психологічні проблеми.

Також буде цікаво:   ВООЗ побачила кінець пандемії COVID-19