Цю інформацію ви видаєте навіть тоді, коли заходите на безпечні сайти.

Існують різні типи даних, збору яких не можуть перешкодити навіть VPN-сервіси.

Які дані може збирати браузер

1. Начинка пристрою і програмне забезпечення

Браузер знає, які плагіни на нього встановлені і яка у вас операційна система. Що стосується заліза, то програма збирає дані про центральний процесор, відеокарту і акумулятор.

2. Інформація про з’єднання

У браузера є деякі дані про ваше підключення до інтернету. Сюди входять IP-адреса і швидкість завантаження файлів.

3. Місцезнаходження

Той чи інший сайт може досить точно визначити вашу геолокацію, навіть якщо ви не надали йому доступ до GPS-координат. Для цього використовується Geolocation API від Google.

З цим можна боротися за допомогою проксі-серверів. Існує маса безкоштовних варіантів.

4. Історія переглядів

Найбільш очевидний варіант даних, які збирає браузер, – історія відвідувань. Звичайно, її можна очистити, але навіть так повної гарантії безпеки немає. Наприклад, в середині цього року стало відомо, що Google в будь-якому випадку зберігає певну інформацію про перегляди з Chrome.

5. Руху миші

Браузер може розповісти навіть те, як ви перенесли курсор миші. Щоб подивитися, як це працює, можете скористатися сайтом ClickClickClick.

6. Орієнтація пристрою

Майже всі сучасні смартфони оснащені гіроскопом. Він використовується в фітнес-додатках та інших подібних сервісах.

Ваш браузер бачить, чи є в пристрої гіроскоп і компас, яка орієнтація встановлена ​​в даний момент – горизонтальна або вертикальна. Також в списку присутні і деякі інші технічні подробиці.

7. Використовувані соціальні мережі

Інформація про те, в які соціальні мережі ви увійшли, теж зберігається. Браузер уміє зіставляти ці дані з іншими, щоб рекламодавці знали максимум про ваших інтересах.

8. Шрифти і мову

Додаток знає, які шрифти встановлені на комп’ютері. Те ж стосується мови, яка використовується в операційній системі.

9. Дані про зображення

Коли ви завантажуєте в Мережу фотографію або ще якусь картинку, браузер сканує метадані файлу. Вони можуть включати розташування, дозвіл зображення, технічні подробиці файлу і навіть модель камери, на яку був зроблений знімок.

10. Технічна інформація

Браузер збирає і масу інших, більш специфічних даних. Це може бути інформація про наявність або відсутність сенсорного екрану, розмір дисплея і багато іншого.

Фото: AKKet.com
Також буде цікаво:   Разом з iOS 12.1.4 користувачі отримали проблеми з мережею