Як і в будь-який інший час року, зимова риболовля має свої принади і особливості, з якими слід рахуватися як бувалому рибалці, так і починаючому. Для тих, хто вперше зібрався вийти з вудкою на лід, виникає величезна кількість питань. Відповіді на головні з них ви знайдете на сайті zabros.com.ua – вся рыбалка здесь.

Яке потрібне екіпірування для зимової риболовлі?

Найважливіше для підлідної риболовлі – це не замерзнути, інакше навіть саме жваве клювання не потішить рибалки, якому доведеться кинути все і відправитися додому – відігріватись. Тому перше місце при зборах на зимову риболовлю займає правильно підібраний одяг. Воно повинне бути не тільки теплим, але і зручним і, по можливості, легким, так як занадто важкі речі стискують руху, що є неприйнятним для витягування особливо великої і сильної риби. Також важкий одяг може нести небезпеку при падінні в воду, якщо лід раптово провалиться.

Бувалі рибалки для зимової риболовлі завжди віддавали перевагу армійським бушлатам, шубам і валянкам з калошами, а також тілогрійку. Такий одяг, хоч і важкий, але цілком виправдовував себе з точки зору надійного захисту від холоду. Але для новачка, який вперше виходить на лід, краще всього запастися більш сучасними засобами захисту від холоду – сучасним комбінезоном зі спеціального «дихаючого» матеріалу з використанням поліестеру і натурального пташиного пуху, термобілизна, а також спеціальним взуттям та рукавичками.

Навіть дуже тепле повсякденне взуття не підійде для зимової риболовлі. В даному випадку краще екіпіруватися по-старому – в валянки з калошами або бахилами від армійського захисного комплекту, – або, якщо дозволяють кошти – обзавестися сучасним спеціалізованим взуттям на мембранній основі. Доповнити свій гардероб необхідно теплою шапкою, яка добре закриває вуха і потилицю, а також вовняним светром з високим коміром.

Спорядження

Зимова риболовля характерна тим, що більшу частину часу риба проводить сидячи над лункою, тому необхідно подбати про зручне сидіння. Найбільше для цієї мети підходить спеціальний рибальський ящик, в якому зберігаються снасті. Такий ящик зручний і практичний.

Для буріння лунки в льоду використовують шнековий льодоруб (він же коловорот). Сучасний коловорот досить легкий у використанні і компактний, з ним впорається будь-який новачок. Бажано мати при собі запасні леза для льодоруба, щоб не витрачати час на заточку. Щоб позбавлятися від грудочок льоду і кірки, потрібно запастися спеціальним черпаком або шумівкою. Для полювання на велику рибу при собі потрібно мати невеликий багор, щоб було зручно діставати рибу з лунки.

Багато рибалок, збираючись на тривалу зимову риболовлю, беруть з собою намет без дна, щоб створити собі більш комфортні умови на холодному зимовому вітрі. Але такий варіант підходить, якщо ви вже точно знаєте місце, де очікується хороше клювання, інакше доведеться кілька разів переставляти намет з місця на місце.

І в завершенні екіпіровки для зимової риболовлі прихопіть з собою термос з гарячим чаєм або кавою – це зігріє і, якщо треба, підбадьорить. Ну, і звичайно, їжа на цілий день.

Які снасті застосовують для підлідної ловлі?

Для зимової риболовлі використовують спеціальну вудку мініатюрних розмірів, оснащених котушкою, найчастіше, інерційною. Для успішного лову рибалки беруть із собою кілька таких вудок і ставлять їх в декількох лунках, розташованих недалеко один від одного.

Також буде цікаво:   Как правильно выбрать кровать, чтобы было удобно спать?

Оскільки взимку вода прозоріша, ніж влітку, то і волосінь потрібно брати якомога тонше і менш помітну. Найкраще встановити на різні вудки волосінь різної товщини, і подивитися, на яку найчастіше клює риба.

Зимова снасть може бути оснащена як поплавком, яскравого забарвлення, так і спеціальним кивком, що сигналізує про клювання. Як зимової наживки використовують живих личинок (опариш, мотиль і т.д.) або штучну наживку – мормишку. Використання блешні для лову хижака новачкові краще відкласти до придбання початкових навичок зимової риболовлі. Бажано мати при собі кілька видів наживки, так як взимку риба дуже розбірлива при виборі корму, а її переваги можуть змінюватися щодня.

Коли можна виходити на лід?

Прийнятна товщина льоду для утримання ваги однієї людини повинна бути не менше 7 см. Багато відчайдушні рибалки поспішають вийти на лід вже через кілька днів після його появи. Досвідчені рибалки можуть собі це дозволити, так як вони вже можуть чути нутром небезпечні місця. Але для новачка в перші кілька разів краще виходити в уже «натоптані» іншими рибалками місця і тільки після того, як мороз протримається достатньо довго для утворення стійкої кірки на водоймі.

Перш ніж вийти на зимову риболовлю, новачок повинен ознайомитися з елементарними правилами поведінки на льоду і технікою безпеки. Також уважно потрібно вивчити інформацію про те, що потрібно робити, якщо ви провалилися під лід. У будь-якому випадку, кожен раз вирушаючи на зимову риболовлю, неодмінно повідомляйте про те, куди саме ви попрямували, сім’ю або знайомих.

Яку рибу можна зловити взимку?

Самий відповідний вид підлідного полювання з вудкою для новачка – це ловля плотви і карася. Іноді взимку непогано ловиться також лящ і густера. Найбільш поширений вид зимової риби – це минь, який нереститься якраз під льодом. Надалі можна перейти на ловлю хижака. Дуже добре взимку клює щука, судак і окунь. Їх можна ловити як на блешню, так і на живця, якого можна зловити тут же. Також взимку охоче клює короп, головень, йорж і всюдисущі бички.

Де найкраще ловити?

Взимку риба зазвичай добре ловиться в тих же місцях, де і в будь-яких інших порах року. Єдина різниця в тому, що вона йде на велику глибину і намагається не залишати місце своєї зимівлі. Тому спочатку риболовлі не слід бурити більше однієї лунки, так як можливо доведеться підшукувати більш підходяще місце, де водиться риба. Найчастіше риба скупчується в глибоких ямах, в місцях, де дно має крутий ухил, а також поблизу заростей очерету і нагромадження корчів.

При виборі місця зимової риболовлі новачкові не буде зайвим познайомитися і знайти спільну мову з кимось із колишніх рибалок, який буде не проти поділитися досвідом. Немає нічого кращого, ніж отримати ділову пораду від професіонала безпосередньо на місці і в процесі підлідного полювання.