Багато хто вважає, що можна поліпшити зір і навіть навчитися бачити в повній темряві, якщо їсти багато моркви. «Для зору в моркві корисний бета-каротин – каротиноід, який переробляється організмом в вітамін A, – пояснює Майкл Редмонд, дослідник з Національного інституту ока (США). – Цей вітамін забезпечує вироблення білків опсинів в колбочках, родопсині, паличках і задній частині ока. Колбочки чутливі до денного світла, а родопсин – до ночі».
Нестача вітаміну А може призвести до виникнення курячої сліпоти – розладу зору, при якому пропадає здатність бачити в сумерках.
Проте це не означає, що потрібно налягати на моркву. Вітамін А міститься не тільки в ній. Наприклад, в бататі або листовій зелені (шпинат, кучерява капуста) його навіть більше. Крім того, не варто чекати, що морква допоможе поліпшити зір.
«Вітамін А корисний для очей, але це не означає, що він повністю зцілить ваш зір, – каже Ребекка Тейлор, представник Американської академії офтальмології. – Якщо ви носите окуляри або лінзи, відмовитися від них не вийде».
Є і ще одне але. Вітамін А – жиророзчинний вітамін, тому він повинен надходити в організм разом з жиром. Тільки тоді він повністю засвоїться. Якщо просто з’їсти сиру моркву, організм не отримає користі.
Для здоров’я очей Ребекка Тейлор рекомендує готувати салат зі шпинату і кучерявої капусти, червоного солодкого перцю, мигдалю і моркви. Все це важливі джерела вітамінів A, E і C, необхідних для очей. Якщо заправити такий салат олією, жиророзчинні вітаміни A і E краще засвояться. Ще можна додати варені яйця: в них є і корисні каротиноїди, і жири. Також не забувайте їсти червону рибу: в ній міститься цинк, теж необхідний для здоров’я очей.