Вчені з британського Університету Портсмут провели експеримент, щоб з’ясувати, як колір посуду впливає на сприйняття їжі. У дослідженні взяли участь 47 добровольців, серед яких за допомогою опитування виявили вибагливих та невибагливих у їжі.

Їм запропонували оцінити особливості смаку трьох варіантів картопляних чіпсів із сіллю та оцтом. Насправді чіпси були однакові, але сервірували їх у тарілках різного кольору: білого, синього та червоного.

З’ясувалося, що вибагливі піддослідні оцінили чіпси солонішими, коли їли їх з червоної або синьої тарілки. Загалом чіпси з червоних тарілок здавалися їм найменш привабливими із усіх запропонованих. Примітно, що невибагливі добровольці за тих самих умов значної різниці не відзначили.

Нові результати відповідають результатам інших досліджень на цю тему. Наприклад, експеримент 2013 року з використанням білих та чорних тарілок круглої та квадратної форми показав, що білі круглі тарілки схильні покращувати відчуття базових характеристик їжі – наприклад, солодощу чи інтенсивності смаку. На чорних квадратних тарілках їжа здавалася більш привабливою та смачнішою.

Дослідження також показало, що круглі тарілки частіше асоціюються із солодким смаком, а квадратні – із солоним та гірким.

На думку вчених, знання цих особливостей може допомогти розширити раціон новими продуктами та стравами. Наприклад, якщо ви хочете допомогти вибагливій людині їсти більше овочів, які вона вважає гіркими, варто використовувати тарілки, які посилюють відчуття насолоди — наприклад, круглі білі.

Також буде цікаво:   Система WebMoney потрапила під санкції РНБО України