Хтось радить пити воду до їжі, щоб було легше перетравлювати їжу. Хтось каже, що це небезпечно, адже вода розбавить шлунковий сік, а через це сповільнюється перетравлювання. Де тут правда, давайте розбиратись.
Коли мова йде про воду, важливо не як і коли пити, а скільки. Хоча і тут є багато але.
В інструкціях по харчуванню зазвичай фігурує цифра 25-30 мл/кг – саме стільки води рекомендується вживати людині. Звичайно, цифра ця досить умовна, тому що те, скільки повинна випивати людина, залежить від багатьох чинників:
- Від вологості і температури повітря.
- Від температури тіла людини.
- Від ваги.
- Від віку і статі.
- Від фізичної активності.
- Від захворювань, в першу чергу сечовидільної системи.
Потрібно орієнтуватися на сигнали власного організму, тобто на спрагу, навчитися розпізнавати її на ранній стадії. Для цього завжди тримайте під рукою чашку або пляшку з водою і раз в 30-60 хвилин робіть ковток. Пийте до тих пір, поки хочеться і п’ється із задоволенням.
А тепер про стосунки води і їжі.
Те, що вода розбавляє шлунковий сік і знижує кислотність, безумовно, міф.
В іншому випадку не було б необхідності призначати препарати для зниження кислотності, вистачило б чашки води.
Пити можна і до, і після, і під час їжі. Питання в тому, яка мета і обсяг випитої рідини. Вода, випита на голодний шлунок, досить швидко з нього йде: 300 мл йдуть за 5-15 хвилин. Звичайно, не треба пити до їжі літр води і більш, так як рідина довше буде залишатися в шлунку, а разом зі з’їденою їжею може розтягнути стінки і привести до неприємних відчуттів шлунка.
Під час їжі допустимо споживати рідину, особливо якщо ми маємо справу з так званою сухомяткою. Вода в даному випадку поліпшить прохідність харчової грудки, розм’якшить і роздробить їжу.
Якщо після їжі вам хочеться зробити кілька ковтків води, це нормально. Головний критерій – це ваше бажання, спрага, і ваші відчуття.