Деякі люди вважають, що Windows є кращою ОС для нетбука.  Інші – що Linux більше для цього підходить. У Microsoft є безліч публікацій досліджень в яких стверджується, що Windows вже домінує на нетбуках. Згідно з цими дослідженнями у Linux немає ніяких шансів проти Windows у цій сфері. Але це ж не відповідає дійсності! Якби це було так, то Asus не став би продавати нетбуки з встановленою ОС Linux.

10 причин чому Linux краще підходить для нетбуків ніж Windows.

Апаратна частина нетбуків ідеально підходить для Linux

Одним з головних аргументів використання Windows, а не Linux полягає в тому, що «ви не можете грати в ігри в Linux». Але на нетбуках ви не зможете грати в большість сучасних ігор або запускати такі програми як Photoshop, Quark. Основною метою нетбука служить забезпечення доступу в Інтернет і в нього це непогано поулчается. Linux є ідеальною операційною системою. Адже як мені пам’ятається саме для цього вона і була створена з UNIX. Також Linux більш безпечний ніж Windows. Місце на SD карті ноутбука дорого коштує. Встановлена ​​EEEbuntu займає 2,8 Гб, але в ній можна видалити безліч непотрібних вам програм (таких як менеджер пакетів Synaptic або OpenOffice). Встановлений Windows XP SP 2 займає 2,5 Гб, але багато що там видалити вам навряд чи вдасться (та ще треба буде поставити необхідні драйвера).

Для нетбука потрібно безпечна ОС

Якщо ви використовує Windows XP на вашому нетбуці, то це може погано відзначитися на ваших даних. Всім давно відомо яка кількість вірусів існує для цієї операційної системи і як легко їх занести на комп’ютер. На нетбук ви швидше за все не будете встановлювати антивірус Касперського або McAfee (або який-небудь інший). А якщо встановите, то це помітно позначиться на швидкодії. Якщо ви використовуєте Linux, то можна обійтися і без антивірусів (звичайно ймовірність підцепити вірус є, але вона набагато менше ніж при використанні Windows XP).

Про інтерфейс

Eeebuntu Netbook Remix надає вельми непоганий інтерфейс, який відмінно виглядає на маленькому моніторі нетбука. Цей інтерфейс не тільки виглядає непогано, але і більш ефективний ніж інтрфейс, що надається на даний момент будь-якою системою від Microsoft. Звичайно це не десктоп, але все ж.

Ваш нетбук може бути більше ніж повільним ноутбуком

При використанні Eeebuntu ви дійсно зможете відчути всю міць вашого нетбука. Ви навіть можете встановити повноцінний LAMP (Linux Apache MySQL PHP) сервер.

Також буде цікаво:   Google розповів про злам тисяч iPhone

З використанням Linux середня ціна на нетбуки буде падати

Однією з причин популярності нетбуків являестя їх невелика ціна. Більшість програм встановлених в Linux безкоштовні, як і сама система. Тобто софт-частина комп’ютера може стати практично безкоштовною. Якщо ж продовжувати використовувати Windows, то середня ціна залишиться колишньою. Ще треба платити і за програми для Windows.

Linux пропонує великий вибір

Існує велика кількість різних дистрибутивів Linux. Багато популярних з них мають версію і для нетбуків (у Ubuntu взагалі кілька версій для Asus EEE PC).

Ви отримаєте більшу швидкодію з Linux

У більшості випадків нетбук з Eeebuntu виконує поставлені перед ним завдання швидше ніж його брат з Windows. Наприклад, веб-браузер і поштовий клієнт в Linux відкриваються майже в 2 рази швидше ніж в Windows.

Оновлення будуть частіше

Як і більшість програм для Linux, версії самої операційної системи виходять досить часто. Завдяки цьому система буде продовжувати вдосконалювати набагато швидшими темпами ніж ОС від MS.

Наступна версія буде працювати

Ви впевнені що нова Windows буде працювати на вашому PC? І якщо все таки система буде працювати, то наскільки добре? Ви можете бути впевнені, що наступний реліз Eeebuntu працюватиме на вашому PC. C операційними системами від Microsoft же нічого не ясно.

Підтримка краще

Пошук підтримки для нетбуків з Windows навряд чи дасть потрібний результат. Розробники ж Linux в більшості своїй намагаються допомогти користувачам їх ОС. Існує багато форумів на яких повідомлення пишуть навіть самі творці того чи іншого дистрибутива. Велику кількість вирішених проблем для Linux можна знайти в Google. Для Microsoft це не завжди вдається зробити.