Ігристе вино, іншими словами – шампанське виробляють, використовуючи частіше французьку технологію, рідше вітчизняну. Експерти кажуть, що справжнє шампанське – це напій виготовлений у французькій провінції Шампань і ніде інде. З цим складно не погодитися. Але Україна теж має дуже давні і досить вражаючі традиції по виготовленню цього напою. Слідуючи вимогам європейської асоціації виробників алкоголю, вся продукція, яка виробляється на українських підприємствах вже не називається шампанське, а класифікується як ігристе вино.

Види і типи напою

Шампанське розділяється на групи в залежності від сорту винограду, який використовується при його виготовленні. Але офіційно дозволено використовувати тільки Шардоне (біле), Піно Нуар та Піно Меньє (червоні сорти).

Залежно від кількості цукру, шампанське розрізняють на: солодке або напівсолодке, в якому цукру більше ніж 50 г/л.

Види шампанського розділяють на:

  • напівсухе (вміст цукру на рівні 33-35 г/л);
  • сухе (не більше 30 г/л);
  • екстра сухе (не більше 20 г/л);
  • брют (менше ніж 15 г/л);
  • екстра брют (цукру в якому мнеш не ніж 6 г/л).

Як показує статистика, у всьому світі споживачі надають перевагу брют, тоді як на вітчизняному ринку покупці частіше купляють напівсолодке шампанське.

Свято і насолода

Майже у всіх шампанське асоціюється із новорічними святами чи Днем народження, і здається що вживати його можна круглий рік. Але виявляється що споживання напою має досить виражену сезонність.

Так справді в більшій мірі його купують на Новий Рік та Різдво. Покупці також обирають цей напій для святкування дня народження, 8 березня і т. д. Згідно статистичних даних основна категорія споживачів – це жінки у віці від 25 до 55 років. До речі, мадам Помпадур колись казала, що шампанське – це єдиний алкогольний напій, який не заважає жінці бути красивою і не спотворює її. Але як і у випадку з будь яким алкоголем – головне знати міру.

Ну, а для того, щоб зрозуміти, чому тільки продукція з провінції Шампань може гордо називатися шампанським, потрібно ознайомитися з секретами виробництва напою.

Якщо у Франції використовую одну методику (резервуарну), то українські виробники частіше за все використовують спосіб розлиття напою в скляну тару з подальшим дозріванням.

На щастя, сьогодні у споживача є можливість придбати, як продукцію зарубіжних компаній, так і напої місцевого виробництва. До популярних марок (імпортних) слід віднести: Cricova, Moet & Chandon, Deutz, Prosseco, Martini Asti та інші.

Також буде цікаво:   7 простих хаков для тих, хто хоче навчитися знімати як профі

Щодо продукції вітчизняних брендів, то популярністю користуються ігристі вина: Київського заводу шампанських вин, Харківського заводу, ТМ Золота Балка, Одеського заводу, ТМ «Новий Світ», та ТМ Артемівськ Вайнері.

Продукція Київського заводу користується попитом не тільки на місцевому ринку але і в інших країнах. Це не дивно бо підприємство успішно працює вже більше як півстоліття і за цей час створило власну базу рецептів унікальних напоїв, які відрізняються і смаком, і кольором, і міцністю. До речі у 2007 році підприємство увійшло до складу групи Хенкель і Ко, яка хоч і не відноситься до французьких виноробних корпорацій, але має власні виноградники в провінції Шампань. В асортименті виробника є такі добре відомі продукти, як: традиційне біле напівсолодке, біле Мускат ігристе, рожеве Мускат ігристе.

Під ТМ Наш Київ можна придбати: червоне напівсолодке, біле солодке, біле напівсолодке та мускатне біле. А ТМ Українське пропонує біле солодке, біле напівсолодке та рожеве солодке.

В асортименті українських виробників є і біле шампанське брют, і ектра-брют, червоне та рожеве. Також споживачі мають змогу придбати напівсолодкі ігристі вина, солодкі та мускатні. При цьому якість продукції висока і підтверджена нагородами і позитивними відгуками експертів, а ціна набагато доступніша ніж на продукцію зарубіжних компаній, тим більше французьких.

Культура вживання шампанського

Довгий час шампанське, яке наші споживачі вживали під час Новорічних свят асоціювалося з основним напоєм, який можна використовувати і до їжі, і під час, і після. Але це не зовсім вірно. Насправді шампанське – це самостійний напій, який дуже пасує до солодощів, шоколаду, десертів та фруктів. В останній час його використовують для створення унікальних складних коктейлів з додаванням морозива і великої кількості екзотичних фруктів. Але якщо ви справді хочете насолодитися смаком напою, а не використовувати його як супровід, то краще вживати його без закуски, навіть якщо це швейцарський шоколад або французький сир.

І ні в якому разі не слід вживати шампанське разом з такими традиційними стравами як салат Олів’є або вінегрет.