Гастрит (від давньогрецького “gaster” – запалення) – це запалення слизової оболонки шлунку, яке веде до порушення основних функцій шлунку, перш за все секреторної, порушується переварювання та засвоєння їжі. Може виникати від неправильного (різкі прийоми їжі, або напаки їх відсутність тривалий час) або надмірного харчування (переїдання), також внаслідок хімічного отруєння, попадання в мікрофлору організму бактерії – Хелікобактер пілорі (зараження через непомитий посуд, продукти, предмети особистої гігієни, поцілунки і т.д.), інфекційних заражень, порушення обміну речовин тощо. 

Симптоми гастриту можуть бути гострими або навпаки непомітними (важкість у шлунку, дискомфорт у лівому підребер’ї).

Основні симптоми:

  • часта відрижка
  • вздуття живота
  • больові відчуття в надчеревній ділянці
  • часті запори
  • діарея

При загостренні гастриту необхідна сувора дієта. Хворим на гастрит протипоказані: шоколад, кава, газовані напої, алкоголь, консерви, концентрати і сурогати будь-яких продуктів, прянощі, спеції, а також продукція швидкого харчування, страви, що провокують бродіння (виноград, чорний хліб), копчена, жирна і смажена їжа, вироби із здобного тіста. При цьому харчування має бути різноманітним і багатим білками й вітамінами. 

Яблука

Дуже ефективним народним засобом лікування гастриту є яблука, особливо зелені. Очистіть від шкірки зелені яблука, дрібно наріжте їх або просто потріть на тертці. Ось і все, можна їсти, причому в необмеженій кількості. Складність полягає в тому, що після їх вживання не можна їсти на протязі 2-3 годин, так як може початися газоутворення. Тому найпростіше їсти яблучну кашку вранці на сніданок. Якщо ви звикли снідати кашею, то нічого не заважає вам поїсти вівсяної каші з яблучною кашкою!

У перший місяць такого лікування яблука необхідно їсти щодня, можна двічі в день, тільки не на ніч. У другій місяць можна вже 3 рази в тиждень. А на третій місяць уже буде досить навіть і одного дня, але з вірним дотриманням всіх правил!

Ще більш простий рецепт з яблуками – робити щоранку натщесерце свіжий сік із зелених яблук і моркви, в співвідношенні 1: 1 (по півсклянки яблучного та морквяного).

Масаж

Також скористаєтеся таким методом лікування як масаж або самомасаж. Обережно й м’яко прощупайте пальцями область, де розташовується шлунок, намагайтеся викликати приємне відчуття. Шлунок не повинен бути в цей момент зовсім порожнім або повним. Приємні відчуття підкажуть вам, що ви дійсно лікуєте себе, а не завдаєте шкоди.

Молоко і мед

Якщо мед розмішувати в теплому молоці, то це ще сильніше посилить лікувальний ефект. При болях у шлунку молоко з медом можна пити протягом всього дня, з розрахунку 2 столові ложки меду на склянку молока.

Перший прийом їжі повинен бути з м’якої їжі, наприклад, з’їжте йогурт, кефір, омлет. А ввечері, після меду, випийте чай – краще, якщо це зелений чай. І бажано на ніч більше не їсти. Або якщо дуже захочете, то з’їжте знову що-небудь нейтральне, м’яке. І пам’ятайте, що протягом всього курсу лікування вам потрібно виключити зі свого раціону все, що містить оцет, і не вживати каву.

Для іншого способу позбавлення від гастриту потрібен хороший, свіжий, бажано квітковий (від білої акації) або гірський мед. Кожен день вранці і ввечері з’їдайте по 1-2 ст. ложки меду перед їжею, запиваючи теплою (але не гарячою) водою або таким же свіжим чаєм. Мед можна розмішувати у воді і пити медовий розчин. Після цього можна їсти тільки через п’ятнадцять хвилин і не грубу їжу. Курс лікування 1 місяць

Сік капусти 

Найефективнішим засобом лікування гастриту з соків є капустяний сік. Він буквально творить чудеса. Особливо він необхідний людям із пониженою кислотністю шлунка. Для його приготування вичавіть стакан соку з квашеної капусти або капустяного листя на соковижималці. Перед вживанням слід підігріти його. Якщо сік у вас викликає нудоту, то пийте його через чотири години після віджимання. Приймати сік слід по півсклянки 2 рази на день за годину до їжі. Капустяний сік можна навіть заздалегідь готувати. Термін його зберігання – 36-48 годин (якщо більше – то він вже не буде давати ефект).

Лікування гастриту травами

При загостренні гастриту одна жінка вирішила звернутися до народних методів лікування гастриту і вилікувалася травами всього за місяць. Але при цьому ще вона дотримувалася дієти: їла тільки протерту їжу. Болі перестали дошкуляти її вже після першого дня лікування.

Рецепт полягає в наступному: візьміть по 1 ст. ложці трави деревію, подорожника, сени, звіробою, кропиви, квітів ромашки, календули і 1 ч. ложку кореня валеріани. Все – на 1 л окропу. Кип’ятіть 1-2 хвилини. Остудіть, процідіть, випивайте 50-100 мл відвару за 30 хвилин до їжі 3 рази на день. Також слід додати, що після такого лікування жінка щодня приймала натщесерце по 1 ч. ложці рідкого меду протягом двох років.

Також буде цікаво:   Як не захворіти восени і взимку

При виникненні болю в шлунку, відрижці, корисно заварювати траву чистотілу і пити замість чаю.

Березова кора

При тривалому гастриті і при нестерпній печії дуже ефективно допомагає березова кора, зірвана ще навесні, під час соковиділення. Кора в цей період має червоний колір. Дві столові ложки дрібно нарізаної кори залийте літром гарячої води, температура якої не вище 60 градусів. Через 2-3 години настоювання засіб треба процідити. Приймати необхідно перед їжею по півсклянки 3 рази на день, причому після застосування настою, приблизно через 15 хвилин, слід ще прийняти столову ложку розтопленого вершкового масла. І тільки ще через 15 хвилин можна сідати їсти. Курс лікування – 20 днів. 

Лопух

Дає хороший лікуючий ефект надає відвар з коріння лопуха. Для його приготування візьміть чайну ложку дрібно подрібненого кореня лопуха і залийте півлітра окропу. Настоювати потрібно 12 годин, тому краще заварювати на ніч. Настій слід приймати по півсклянки 4 рази на день. Або можна приготувати відвар з коріння лопуха. Для цього візьміть чайну ложку сировини і кип’ятіть в склянці води 5-10 хвилин. Приймати відвар потрібно по столовій ложці 3-4 рази на день.

Сік картоплі

Вважається дуже хорошим засобом для лікування гастриту. Вранці, перед їжею, випийте одну склянку свіжовичавленого картопляного соку, потім бажано полежати півгодини. Через годину після прийому соку можна поїсти. Курс лікування – 10 днів. Таких курсів слід провести три, але з обов’язковим перервою після кожного курсу – також на 10 днів.

Льон

Широко поширена рослина, що використовується завдяки своїм лікарським властивостям при різних захворюваннях. Готуються різноманітні настої з насіння льону. Усередині вони маслянисті, відвар з них виходить густий і тягучий. Він м’яко обволікає стінки шлунка, знімаючи запалення і зменшуючи біль. Це обумовлено змістом в насінні полісахаридів, що володіють антибактерицидними властивостями. Насіння не мають яскраво вираженого смаку і запаху. Тому їх можна використовувати в якості добавки до багатьох страв.

Відвар з насіння льону. Для цього необхідно ввечері заварити 2 чайних ложки насіння склянкою окропу і настоювати до ранку. Перед першим прийомом їжі випити третину склянки (насіння теж потрібно пити), іншу частину рівномірно розподілити на весь день. Відвар рекомендується вживати протягом місяця, навіть якщо напад гострого гастриту вже пройшов. Можна замінити його киселем, приготованим на основі насіння льону, змішавши їх з вівсяними пластівцями або ягодами.

Курячий шлунок

Курячі шлунки – це не тільки основа для смачних страв, а й ліки при захворюваннях шлунка. Лікарські властивості пояснюються великим вмістом в них різних корисних речовин: фолієвої кислоти, вітамінів, заліза. Вони дозволяють поліпшити роботу шлунка, впоратися із запальними процесами в ньому.

Сировина для приготування народного засобу повинно бути свіжим. З них знімається шкірка, ретельно промивається водою і добре просушується. Після всіх цих процедур вона стане абсолютно прозорою. Потім шкірку подрібнюють і додають до неї травневий мед. Настоюють засіб не менше 3 днів. Після цього можна приступати до лікування, з’їдаючи по чайній ложці щодня перед прийомом їжі. Курс триває місяць, після чого необхідна перерва. Повторювати його необхідно 5-6 разів, щоб закріпити досягнутий ефект. Щоб позбутися від болю за допомогою даного засобу буде потрібно кілька днів.

Обліпиха

Рослинна олія з плодів обліпихи через високий вміст каротиноїдів добре допомагає при гастриті. Саме вони надають загоює і протизапальний ефект. Даними властивостями відрізняється і що містяться в обліпихи вітаміни групи B і E. За рахунок мононенасичених і поліненасичених кислот, таких як стеаринова, пальмітинова, олеїнова, воно м’яко обволікає стінки шлунка і полегшує дискомфорт при різних захворюваннях.

Значною перевагою обліпихової олії при гастриті на відміну від інших засобів є простота використання. Немає необхідності змішувати його з іншими інгредієнтами, настоювати. Досить придбати олію і приймати два рази на день по чайній ложці в чистому вигляді заздалегідь перед сніданком і вечерею. Через місяць зробити перерву, в потім провести ще один курс лікування. Можна використовувати масло обліпихи і для профілактики гастриту. При цьому проводити її варто восени і навесні, коли зазвичай спостерігаються напади захворювання.