Морозильна камера все міцніше входить в наш побут. Звикнувши до цієї зручної техніці, багато господинь вже не мислять без неї своєї кухні. І це не дивно, адже морозилка дає такі можливості, які недосяжні ні в погребі, ні в морозильній камері звичайного холодильника.

У морозильній камері можна на всю зиму зберегти в замороженому вигляді весь вирощений або закуплений влітку урожай. У будь-який час року вона також добре збереже м’ясо і рибу. Але існує ряд нюансів, які слід знати і враховувати, вибираючи морозильну камеру.

Морозильна камера – розкіш чи необхідність?
Зараз на полицях супермаркетів круглий рік можна купити заморожені овочі і фрукти. Але чи можна бути впевненим у тому, що вони були зібрані в екологічно чистому місці, правильно зберігалися, були багаторазово розморожені і знову заморожені?

А вже якщо у вас свій город, то заморозка – це кращий спосіб зберегти урожай на всю зиму. Давно доведено, що в заморожених продуктах всі вітаміни та інші корисні речовини зберігаються практично повністю, на відміну від інших видів консервування. Але тільки в тому випадку, якщо заморожувалися вони правильно і після цього не розморожувалися. Саме таку можливість і дає морозильна камера.

Та й у тому випадку, якщо своєї ділянки у вас немає, морозильна камера дозволить в сезон закупити оптом овочі і ягоди, свіжі, якісні та недорогі, і запасти їх на всю зиму. Це обійдеться набагато дешевше, ніж весь рік купувати в супермаркетах заморожені, а тим більш свіжі, продукти. І витрати на покупку морозильної камери за рахунок цього у багатьох окупаються буквально за 2-3 роки.

Які бувають морозильні камери?
На ринку представлено види камер: морозильные камеры  для заморозки, горизонтальні, так звані холодильні ларі, і вертикальні – холодильні шафи.

Горизонтальні моделі за інших рівних коштують помітно дешевше, ніж шафи, і мають більший корисний об’єм. Вони схожі на скриню з кришкою зверху. Місця вони, правда, займають побільше, ніж холодильні шафи, і тому ларі краще купувати тим, у кого достатньо місця в квартирі. Втім, при бажанні їх можна досить зручно вписати в коридор або комору.

Ще одна важлива гідність холодильних скринь – гратчасті осередки, які дозволяють зробити процес заморозки більш швидким і ефективним і при цьому за рахунок компактного розташування ще більш розширити корисний об’єм камери. Але вони ж є і головним незручністю: дрібні продукти, наприклад ягоди, можуть провалитися через грати і розсипатися по всьому морозильника. Щоб цього не сталося, такі продукти треба заморожувати в спеціальних контейнерах (поліетиленові кульки тут не вихід, оскільки легко рвуться і теж частково пролазять через грати) або вистилати дно і стінки ящиків щільним папером. Однак при цьому порушується правильний повітрообмін в камері, «завдяки» чому втрачається добра половина її достоїнств.

Вертикальні моделі на вигляд схожі на звичний всім холодильник. Вони можуть бути як окремо стоять, так і вбудованими, різної висоти (від 65 см до 2 метрів). Ширина і глибина більшості моделей становить 60×60 см, завдяки чому вони легко вмістяться навіть на маленькій кухні. Є, втім, і шафи куди більшого розміру.

Усередині холодильні шафи більшості моделей заповнені пластиковими ящиками, які дозволяють зручно зберігати різнорідні продукти, не змішуючи їх між собою, не побоюючись їх розсипання по всій камері і просочування запахами один одного. Таке рішення, правда, зменшує корисний об’єм шафи і вимагає від розробників додаткових конструктивних хитрощів для забезпечення нормального повітрообміну і можливості надшвидкої заморозки. Це призводить до збільшення ціни виробів, що, втім, з лишком компенсується зручністю їх використання.

Випускаються і моделі холодильних шаф з полками (як у звичайному холодильнику) замість ящиків. Але вони, незважаючи на свою дешевизну, не особливо популярні у покупців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.