Трапезу в Святвечір прийнято починати з куті. Існує кілька варіантів приготування цієї страви з різних круп. Варто зазначити, що продукти, з яких готується кутя, мають символічне значення. Так зерно – символ воскреслого життя. Мед – символ здоров’я і благополучного побуту (солодкого життя). Мак – символ достатку в родині.

Рецепт куті з перловки

Рецепт куті з перловки

Рецепт куті з перловки

Готують кутю і з перлової крупи. Тут слід звернути увагу, як правильно приготувати основу – кашу.

Вам знадобиться:

  • Перлова крупа – 1 склянка.
  • Мак – 0,5 склянки.
  • Горіхи – 0,5 склянки.
  • Мед – 50-100 грам.

Крупу промити, залити холодною водою з розрахунку два з половиною склянки води на склянку крупи. Далі довести до кипіння і зменшити вогонь. Готувати крупу потрібно до тих пір, поки не залишиться рідина. Потім охолодити.

Мак готуємо, як і в попередньому випадку, а ось горіхи для цього рецепта можна підсмажити, тільки без масла! Потім подрібнити.

Готуємо солодку воду (розводимо в літрі перевареної води мед або цукор) або узвар (на літр води беремо 100 грам сухофруктів, кип’ятимо і залишаємо в прохолодному місці на цілу ніч).

Фінальний етап приготування полягає в наступному: кладемо в тарілку горіхи, мак, кашу і заливаємо солодкою водою або узваром, а потім перемішуємо. Кутя готова.

Рецепт куті з пшениці

Рецепт куті з пшениці

Рецепт куті з пшениці

Вам знадобиться:

  • Пшениця – 1 стакан.
  • Мак – 0,5 склянки.
  • Волоські горіхи – 1 стакан.
  • Ізюм – 0,5 склянки.
  • Курага – 10 штук.
  • Мед.

Пшеницю промиваємо і замочуємо на 4-5 годин у холодній воді. Після того, як зерна розбухнуть, воду зливаємо, а пшеницю пересипаємо в каструлю (алюмінієву або з нержавійки) та заливаємо 2-ма склянками води. Ставимо варитися на маленький вогонь. Через 1,5 години, коли пшениця буде готова, її потрібно остудити.

Мак і горіхи підготуємо так само, як і в попередньому рецепті. Родзинки і курагу заливаємо окропом і даємо настоятися, а потім зливаємо воду. Курагу слід нарізати шматочками.

Зварену пшеницю перекладаємо в глибокий посуд, змішуємо з горіхами, маком, курагою і родзинками, заправляємо медом. В ідеалі, кутю яка вийшла необхідно прогріти протягом 10 хвилин.

Відео: рецепт приготування куті

Рецепт куті з рису

Рецепт куті з рису

Рецепт куті з рису

Вам знадобиться:

  • Рис – 1 склянка.
  • Мак – 100 грам.
  • Ядра волоських горіхів – 100 грам.
  • Мед – 1-3 столові ложки.

Стакан рису залити півтора склянками окропу, щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість – на середньому, три – на маленькому. Потім ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису пропаритися.

Заправляти кутю ми будемо маком, горіхами і медом.

Мак заливаємо окропом. Остиглу воду зливаємо і розтираємо мак. Раніше це робили в макітрі, але сьогодні технічний прогрес набагато спростив життя людям. Зробити це можна в комбайні або блендері. Ще можна пропустити мак 2-3 рази через м’ясорубку.

Горіхи можна нарізати шматочками або просто поламати. Далі потрібно розтопити мед на паровій бані. Тільки не перегріти! Мед не повинен нагрітися більше, ніж на 40 градусів, адже вже при 45 він втрачає всі свої корисні властивості.

Коли всі інгредієнти готові, потрібно обережно перемішати їх з крупою, а потім приправити медом.

Смачної куті!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.


Загрузка...