Борщ вважається одним з українських страв. Смак цієї страви знайомий нам ще з дитинства, коли мами з бабусями варили його. Існує безліч рецептів того, як варити смачний червоний борщ, у кожній родині свій рецепт борщу.

Варити червоний борщ є справою досить клопіткою, адже вам доведеться витратити багато інгредієнтів, часу і сил.

Трохи історії. У Київській Русі борщ готували з їстівного листя борщівника (звідси назва). Пізніше стали варити з буряком (звідси колір). З XIX століття додають картоплю.

Інгредієнти для червоного борщу

Інгредієнти для червоного борщу

Інгредієнти для червоного борщу

Для того, щоб приготувати цю страву, всі інгредієнти потрібно приготувати заздалегідь. Всі продукти повинні бути найсвіжішими, саме вони сформують смак вашого чудового борщу.

Для того, щоб приготувати червоний борщ вам буде потрібно:

  • Картопля – 6 бульб
  • Квашена капуста – 1 стакан
  • Буряк – 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • М’ясо – 500 г
  • Сало – 40 г
  • Рослинна олія – ​​20 г
  • Томатна паста – 1 стакан
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець-горошок – 4 шт.
  • Часник – 4 зубчики
  • Сіль
  • Зелень

Як приготувати борщ (рецепт)

Всі інгредієнти при приготуванні борщу потрібно закладати послідовно.

  1. Беремо шестилітрову каструлю, заливаємо водою приблизно дві третини. Вода обов’язково повинна бути відстояною або профільтрованою.
  2. М’ясо потрібно сполоснути перш ніж класти в каструлю. Якщо ж перед вами попередньо стоїть завдання купити м’ясо, то зверніть вашу увагу на м’ясо з кісточкою. Воно менше розваритися, та й варити його легше.
  3. Ставимо каструлю з м’ясом на вогонь. У процесі варіння не забуваємо знімати піну з бульйону за допомогою шумівки.
  4. Очищаємо цибулю, моркву і картоплю від шкірки.
  5. Нарізаємо картоплю на кубики і кладемо в каструлю з бульйоном. У разі, якщо ви варите бульйон на свинині, необхідно закладати картоплю безпосередньо після закипання бульйону. Якщо з яловичиною – через 30 хвилин.
  6. Варимо на протязі 30 хвилин, а потім додаємо нарізану кубиками моркву і цибулину, а також лавровий лист і перець-горошок.
  7. Ще через 15 хвилин додаємо в каструлю квашену капусту і солимо за смаком.
  8. Приступаємо до приготування заправки. Для цього жаримо сало, знімаємо зі сковороди. Натираємо на терку очищений буряк, додаємо в сковороду і обсмажуємо на невеликому вогні. Через 5-6 хвилин додаємо натерту морквину і нашинковану цибулю. Готуємо до тих пір, поки цибуля не набуде ніжний рівномірний золотистий відтінок.
  9. Додаємо на сковороду помідори або томатну пасту і готуємо ще протягом 1-2 хвилин.
  10. Виливаємо зажарку в борщ, додаємо кілька зубків дрібно нарізаного часнику, доводимо до кипіння і вимикаємо.
  11. Витягуємо з каструлі лавровий лист і залишаємо на деякий час, щоб страва настоялося і повністю розкрила свої смакові якості.

Секрети приготування борщу

  • Якщо ви хочете, щоб ваш борщ мав гарний, глибокий червоний колір, використовуйте для цього помідори. Ці овочі можна додавати як безпосередньо в бульйон, так і в зажарку.
  • Щоб смак борщу вийшов найбільш насиченим, а колір – яскравим, використовуйте тільки кислу квашену капусту. Адже саме від цієї кислинки залежать смакові якості готового блюда.
  • У процесі приготування зажарки використовуйте тільки невелике полум’я, оскільки так буряк зможе зберегти свій колір, а інгредієнти не будуть підгоряти.

Відео приготування борщу

Подача на стіл

Борщ можна їсти відразу після приготування. Але, як правило, на наступний день він ще смачніше.

Борщ – традиційно селянське блюдо. Сало і пампушки подавалися до нього тільки у свята.

Розлийте борщ по глибоких тарілках. Додайте сметану, свіжу зелень, чорний мелений перець (якщо любите погостріше) і частинку лимона (якщо вважаєте за краще покисліше). Їдять борщ з житнім хлібом або булочками, натертими часником.

Смачного!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.


Загрузка...