Ігристе вино, іншими словами – шампанське виробляють, використовуючи частіше французьку технологію, рідше вітчизняну. Експерти кажуть, що справжнє шампанське – це напій виготовлений у французькій провінції Шампань і ніде інде. З цим складно не погодитися. Але Україна теж має дуже давні і досить вражаючі традиції по виготовленню цього напою. Та слідуючи вимогам європейської асоціації виробників алкоголю, вся продукція, яка виробляється на підприємствах вітчизняних вже не називається шампанське, а класифікується як вино ігристе.

Види і типи напою

Все шампанське розділяється на групи в залежності від сорту винограду, який використовується при його виготовленні. Але офіційно дозволено використовувати тільки Шардоне (біле), Піно Нуар та Піно Меньє (червоні сорти).

Залежно від кількості цукру розрізняють шампанське солодке або напівсолодке, в якому цукру більше ніж 50 г/л.

Також є шампанське:

  • напівсухе (вміст цукру на рівні 33-35 г/л);
  • сухе (не більше 35 г/л);
  • екстра сухе (не більше 20 г/л);
  • брют (менше ніж 15 г/л);
  • екстра брют (цукру в якому мнеш не ніж 6 г/л).

Як показує статистика, у всьому світі споживачі надають перевагу брют, тоді як на вітчизняному ринку покупці частіше купляють напівсолодке шампанське.

Свято і насолода

Майже у всіх шампанське асоціюється зі святом, Новим Роком чи Днем народження, і здається що вживати його можна круглий рік. Але виявляється що споживання напою має досить виражену сезонність.

Так справді в більшій мірі його купують на Новий Рік та на Різдво. Вітчизняні покупці також обирають цей напій для святкування дня народження, 8 березня і т. д. Згідно статистичних даних основна категорія споживачів – це жінки у віці від 25 до 55 років. До речі, мадам Помпадур колись казала, що шампанське – це єдиний алкогольний напій, який не заважає жінці бути красивою і не спотворює її. Але як і у випадку з будь яким алкоголем – головне знати міру.

Ну, а для того, щоб зрозуміти, чому тільки продукція з провінції Шампань може гордо називатися шампанським, потрібно ознайомитися з секретами виробництва напою.
Якщо у Франції використовую одну методику (резервуарну), то Українські виробники частіше за все використовують спосіб розлиття напою в скляну тару з подальшим дозріванням.

На щастя, сьогодні у споживача є можливість придбати, як продукцію зарубіжних компаній, так і напої місцевого виробництва. До популярних марок (імпортних) слід віднести: Cricova, Moet & Chandon, Deutz, Вдова Клико, Prosseco, Martini Asti та інші.
Щодо продукції вітчизняних брендів, то популярністю користуються ігристі вина: Київського заводу шампанських вин, Харківського заводу, ТМ Золота Балка, Одеського заводу, ТМ «Новий Світ», та ТМ Артемівськ Вайнері.
Продукція Київського заводу користується попитом не тільки на місцевому ринку але і в інших країнах. Це не дивно бо підприємство успішно працює вже більше як півстоліття і за цей час створило власну базу рецептів унікальних напоїв, які відрізняються і смаком, і кольором, і міцністю. До речі у 2007 році підприємство увійшло до складу групи Хенкель і Ко, яка хоч і не відноситься до французьких виноробних корпорацій, але має власні виноградники в провінції Шампань. В асортименті виробника є такі добре відомі продукти, як: традиційне біле напівсолодке Радянське, біле Мускат ігристе, рожеве Мускат ігристе.

Під ТМ Наш Київ можна придбати: червоне напівсолодке, біле солодке, біле напівсолодке та мускатне біле. А ТМ Українське пропонує біле солодке, біле напівсолодке та рожеве солодке.

В асортименті українських виробників є і біле шампанське брют, і біле ектра-брют, і червоне, і рожеве. Також споживачі мають змогу придбати напівсолодкі ігристі вина, солодкі та мускатні. При цьому якість продукції висока і підтверджена нагородами і позитивними відгуками експертів, а ціна набагато доступніша ніж на продукцію зарубіжних компаній, тим більше французьких.

Культура вживання

Довгий час шампанське, яке наші споживачі вживали під час Новорічних свят асоціювалося з основним напоєм, який можна використовувати і до їжі, і під час, і після. Але це не зовсім вірно. Насправді шампанське – це самостійний напій, який дуже пасує до солодощів, шоколаду, десертів та фруктів. В останній час його використовують для створення унікальних складних коктейлів з додаванням морозива і великої кількості екзотичних фруктів. Але якщо ви справді хочете насолодитися смаком напою, а не використовувати його як супровід, то краще вживати його без закуски, навіть якщо це швейцарський шоколад або французький сир.

І ні в якому разі не слід вживати шампанське разом з такими традиційними стравами як салат Олів’є або вінегрет.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.


Загрузка...